
Amerika’da yapılan çalışmalar nüfusun yaklaşık %12 sini yani 28 milyon kişinin migren rahatsızlığından etkilendiğini gösteriyor.
Kadın erkek oranı 3/1 olan, ekonomiye 112 milyon iş günü kaybı ve kullanılan migren ilaçlarıyla birlikte 14 milyar dolar maliyeti ortaya çıkıyor.
Migren, sadece iş kaybı açısından değerlendirilmemesi gereken, sosyal hayatta zorluklara yol açan, bazı kişilerde kişisel ilişkilere de negatif etkisi olan bir problemdir.
Migren nedir?
Migren toplumda çok sık görülen, yaşam kalitesini düşüren, baş dönmesine de neden olan bireysel etkilerinin yanı sıra toplumsal etkileri de olan spesifik bir kronik baş ağrısıdır.
Nedenleri nelerdir?
Uyku düzensizliği, stres, düzensiz beslenme, bazı yiyecekler, bazı ilaçlar, çevresel etkenler ve hormanal değişimler migrenin tetikleyici sebepleri arasında yer alır.
Migren belirtileri nelerdir?
Genellikle tek taraflı olarak tarif edilse de çift taraflı olabilen, orta – ağır şiddette baş ağrılarına, atak başlangıç dönemlerinde bulantı, kusma, ishal, yüzde solgunluk, ellerde ve ayaklarda soğukluk, hareket, ses ve ışığa aşırı hassasiyet gibi şikayetler eşlik edebilir.
Ataklar nasıldır?
Genel atak sıklığı 6 haftada bir ve atak süresi 24 saattir. Migren hastalarının %10 unda ise her hafta atakları olmakta ve % 20 sinde atak süreleri 48 saat ile 72 saat sürebilmektedir, çok nadir de olsa her gün migren baş ağrısı çeken hastalar da bildirilmiştir.
Bazı hastalar migren atakları öncesinde auralı migren olarak tanımlanan görme sorunları, tatma ve koku halüsinasyonları yada parmaklarda ve ellerde uyuşma gibi şikayetler hissedebilirler.
Migren hastaları genellikle karanlık ve sessiz bir odada dinlenmek isterler. Migren atağı sonrasında ise hastalar yorgunluk, bitkinlik, zayıf konsantrasyon, bulantı, kas ağrıları gibi grip benzeri bir nekahat dönemi yaşarlar.
Ağrılar hangi yaşta başlar?
Migren ağrılarının en sık başlama yaşı çocukluk çağları ve erken buluğ çağıdır.
Migren önlenebilir mi?
Migreni önlemeye ve ataklarını tedavi etmeye yönelik bir çok protokol belirlenmiştir.
Amerika’da aldığım cerrahi eğitim sırasında, birlikte çalıştığım dünyaca ünlü Prof. Dr. Bahman Guyuron’dan migren tedavisi konusunda çeşitli bilgiler edinme ve uygulama fırsatı yakaladım. Migren ağrısı yaşayan hastalar için, bu hastalığın tedavisinin mümkün olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Migren tedavi yöntemleri nelerdir ?
Alternatif tedavi yöntemi olarak biz cerrahlar btoks migren tedavisi ve kalıcı migren cerrahisini önerebiliriz. Bu yöntemler, Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’nin ardından, ülkemizde de onaylanan yöntemlerdir.
Kronik migren tedavisi
Yapılan bilimsel araştırmalar sonucu, kronik migren tedavisinde btoks uygulamasının etkili olduğu görülmüştür. Uygulama alın, şakaklar, ense ve boyun bölgesine yapılmaktadır. Belirttiğimiz bölgelerde, belirli noktalarda deri altına botolinium toksini iğne ile enjekte edilir.
Btoks uygulamasını tercih eden hastalar, baş ağrılarının azaldığını ve yok olduğunu belirtmektedirler. Etkisi 4-6 ay kadar süren btoks uygulamalarına, hastaların belirli periyotlarda tekrar girmeleri gerekir.
Kalıcı migren cerrahisi
Migren cerrahisi de hastaların migren ağrısından tamamen kurtulmalarını sağlar. Bu cerrahi ameliyatlar sırasında, migren ağrısını yaratmaya sebep olan kaslar alınarak bu kasların baskı uyguladığı sinirler gevşetilir veya sinirler komple alınır. Böylece hasta geçirdiği bu cerrahi uygulamadan sonra migren hastalığından tamamen kurtulmuş olur.
Cerrahi yöntem nasıl uygulanır?
Amerika Cleveland eyaletinde çalışan dünyada ünlü Prof. Dr. Bahman Guyuron yüz germe ameliyatı ve btoks uygulaması yaptığı hastalarından migren şikayeti olanların kontrol görüşmelerinde daha önce sık sık baş ağrısı geçirdiklerini ancak ameliyattan sonra atak sıklığının çok azaldığını bazılarının ise hiç atağı olmadığını duyması üzerine başlattığı bilimsel çalışma sonrasında migren tedavisinde cerrahi yöntem gün ışığına çıkmıştır.
Yüz plastik cerrahisi eğitimim sırasında ziyaret ettiğim ve kliniğinde ve ameliyathanelerinde beraber çalışma fırsatı bulduğum Dr.Guyurondan migren tedavisi konusunu birinci elden öğrenme şansı yakaladım.
Migrenin cerrahi tedavisinde hastanın detaylı alınan öyküsü sonrasında migreni tetikleyen bölgelere Btoks enjeksiyonları yapıyorum, daha sonra 3-4 ay takip edilen hastalarda eğer migren ataklarında anlamlı derecede bir azalma olduğunu tespit edersek btoks uygulanan bölgelere endoskopik yöntemle, yani izsiz şekilde ameliyat uyguluyorum. Dr Guyuron’un ardında Avrupada yapılan bir çok çalışmada % 86 lara varan başarı oranları bildirilmiştir.
Migren teşhis ve tedavi yöntemleri hakkında daha fazla bilgi almak veya tedavi fiyatlarını öğrenmek için bizi arayabilir veya aşağıdaki iletişim formlarını doldurabilirsiniz.
Yazımıza oy verir misiniz?