Guatr tiroid bezlerinin büyümesine denir. Bu bezler boynumuzun önünde yer alır. Guatr oluşmasına yol açan bazı durumlar vardır. Bunlar; iyotsuz beslenme, tiroid bezinin fazla ya da az çalışması, bez içinde nodül oluşması, bazı ilaçlar, radyasyon, kanserler ve iltihabi durumlarda tiroid bezi büyür. Bu büyümeler çoğunlukla ağrısızdır.[/vc_column_text][/vc_column_inner]

Guatr Ameliyatının Riskleri Var mıdır?
Ne yazık ki, riski olmayan bir ameliyat yoktur. Guatr ameliyatının da kendine özel riskleri bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi ses kalitesinde değişiklik, ses tellerinde felç, nefes almada, kalsiyum eksikliği sayılabilir. Bu riskleri en aza indirmenin tek yolu, bu ameliyatlar sırasında oldukça tecrübeli bir cerraha kendinizi teslim etmektir.
Zehirli Guatr Nedir?
Tiroid bezi sadece büyümekle kalmaz ayrıca aşırı hormon da salgılarsa, buna halk arasında zehirli guatr denilmektedir. Tıp dilinde ise hipertiroidi olarak isimlendirilir. Zehirli guatr olduğunda bir çok ek şikayetleriniz olur. Her guatr zehirli değildir, bu şikayetler varlığında ise ilaç tedavisine ihtiyaç duyulur.
- Kaslarınızda zayıflık, (merdivenlerden kolayca çıkamazsınız, ağır şeyler taşıyamazsınız)
- Ellerde titreme olur
- Kalp çarpıntısı hissedersiniz
- Yorgunluk olur
- Normal veya fazla yemenize rağmen önlenemeyen kilo kaybınız olur
- İshal (artmış barsak haraketleri) olabilir
- Sinirlilik, agresiflik olur
- Göz problemleri (gözlerde rahatsızlık hissi, görmede zorluk) yaşarsınız
- Adet düzensizliği, meme başından süt gelme olabilir
- Sıcağa dayanamama ve terlemede artış
- Uyku sorunları yaşarsınız
- Kısırlığa yol açabilir.
Boynunuza bulunan ve büyüyen bir organın vücudun çok ayrı yerlerinde şikayetlere neden olması bu hastalığa zehirli guatr denilmesine yol açmıştır.

Guatr Kimlerde Daha Sık Görülmektedir?
Guatr kadınlarda, 50 yaş üzeri kişilerde, iyot eksikliğine bağlı olarak Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde, radyasyona maruz kalanlarda, lityum gibi bazı ilaçları kullananlarda, sigara içenlerde, bazı enfeksiyonlarda, bağışıklık sistemi sorunları olanlarda, gebelik ve menopoz dönemlerinde ve ailesinde guatr öyküsü olanlarda guatr daha sık görülür.
Guatr Hakkında Merak Edilenler
- Guatr tedavisi nasıl olur?
Guatrın sebebi net olarak anlaşıldıktan sonra tedavisi planlanır. Her guatrın sebebi farklı olabilir. Bazen sadece ilaçlarla tedavi etmek yeterli olurken, bazı durumlarda ameliyata ihtiyaç duyulabilir. - Guatr şikayetleri nelerdir?
Guatr genelde ağrıya neden olmaz. Tiroid bezi aşırı büyümüşse hastalar yutkunma ve nefes almakta sorun yaşayabilir ve kronik öksürük şikayetleri olabilir. Hastalar bazen boğazında bir şey takılıyormuş gibi, boynunda bir sıkılık varmış gibi hisseder. Ancak guatr çoğunlukla bu miktarda büyümez, küçüktür ve farkedilmez. Rutin muayeneler sırasında ortaya çıkabilir. - Guatr tanısı nasıl konulur?
Öncelikle tecrübeli bir hekim tarafından yapılan bir muayenenin guatr tanısı koymak için yeterli olduğunu bilmeniz gerekir. Ancak sebebini araştırmak için bir dizi incelemeye gerek duyulabilir. Sonrasında ultrason yapılması, hormon testleri yapılması, antikor testleri yapılması, belki iğne biopsisi yapılması gerekebilir. - Guatr nodülü nedir?
Tiroid bezinin tümüyle değil içindeki bazı bölgelerin odak odak büyümesidir. - Guatr nodülü tanısı nasıl konur?
Hekiminizin sizi muayene etmesi ile nodüler guatr tanısı konabilir. Sonrasında ise hormon testleri, ultrason, tiroid iğne biyopsisi ve sintigrafi gibi değerlendirme teknikleri istenebilir. - Her nodüllü guatr önemli midir?
Risk faktörleri taşıyan nodüller önemlidir, ek inceleme veya yakın takiplerle izlem gerekebilir. - Guatr kansere yol açabilir mi?
Guatr aslında bir kanser değildir, tiroid bezinin büyümesidir. Ancak büyüyen bazı tiroid bezlerinde kanserli oluşumlara rastlanılabilir. Bu nedenle guatr tanısını koyarken tüm ihtimalleri göz önünde bulundurmak gerekir. Tüm guatr hastaları göz önüne alındığında %5-15 civarında kanser görülme olasılığı söz konusudur. - Tiroid (tiroit) bezinin görevleri nelerdir?
Tiroid bezi salgıladığı hormonlar ile vücudun tüm fonksiyonlarına etki yapar, vücudumuzun metabolizmasının dengeli çalışmasını sağlar. - Tiroid hormon testleri nedir?
Bu testlerde, hastanın Serbest T3, Serbest T4 ve TSH düzeylerine bakılarak hipertiroidi (bezin çok çalıştığı) ya da hipotiroidi (bezin az çalıştığı) teşhisi konur. - Tiroid ultrasonu nedir?
Nodüllerin boyutunu saptamak verilen tedavilerle nodül çapının küçülüp küçülmediği araştırmak için kullanılır. Doppler ultrasonu ile nodül kan akımının değerlendirilmesi, nodülün iyi veya kötü huylu olup olmadığının belirlenmesine yardımcıdır. - Tiroid iğne biyopsisi nedir?
Kolay, ağrısız, komplikasyonu olmayan ve %5’lik kanser ihtimali nedeniyle tüm nodüler guatrlı hastalara ilk olarak uygulanması gereken bir tetkik yöntemidir. Bu biyopside, nodülden parça alınır. - Tiroid sintigrafisi nedir?
Sintigrafi, radyoaktif bir maddenin damar yolundan verilmesiyle çekilen, tiroid bezinin tüm hücrelerini bir arada gösteren bir filmdir. TSH düzeyi düşük olan hastalarda kullanılır ve nodülün sıcak mı yoksa soğuk mu olduğunu anlamayı sağlar. - Hangi tiroid nodüllünde kanser riski daha fazladır?
*Tedaviye rağmen nodül hızla büyümeye devam ediyorsa,
*Boyunda lenf bezlerinde şişme varsa,
*Seste değişiklik-kalınlaşma varsa ya da ses felci yapıyorsa
*Nodül soğuksa ve tek ise kanser riski daha fazladır.
Yazımıza oy verir misiniz?