Bu yazımda sizlere ilginç gelecek bir konunun detaylarından bahsetmek istiyorum. İçinde bulunduğumuz tüketim çılgınlığını düşünürsek geri dönüşüm, canlıların ve hatta dünyanın geleceği için oldukça önem arz eden bir konu. Geri dönüşüm bugün birçok farklı alanda faaliyet sürdürüyor. Kağıtları, camları hatta plastik ürünleri korumak için geri dönüşüm yapıldığını hepimiz biliyoruz. Giderek daha da artan bir bilinçle yapılan bu geri dönüşüm çalışmalarının amacı da dünyamızı korumak öyle değil mi?

Demek ki değerli tüm nesneleri korumanın yolu, onları tekrar kullanıma kazandırmaktan geçiyor.

Öyleyse konuya bir de burun açısından bakalım. Burun ameliyatlarında geri dönüşüm yok mu? Burnumuz değersiz mi?

Bu sorunun sizi şaşırtmış olduğuna eminim. Ama sorunun yanıtı burun ameliyatı olmak isteyen hastaların yüzünü güldürecek. Evet burun ameliyatlarında geri dönüşüm var.

Nefes almaya engel teşkil eden kıkırdak ya da kemik eğriliklerini düzeltirken ve ameliyat sırasında buruna destek sağlanırken sizce hangi malzemeler kullanılıyor? İşte geri dönüşüm burada devreye giriyor. Burnunuzu yeniden inşa ederken kullanılması gereken ham madde, aslında yine kendi burnunuzda saklı.

Bu hazineyi cerrahlar yıllardır kullanıyor!

Burun içine destek sağlamak ve iskeleti oluşturmak için burun içindeki kıkırdakları kullanıyoruz. Kimi zaman revizyon ameliyatlarında (düzeltme ameliyatları) başarısız operasyonlar sonucu hastanın burnundan fazlaca kıkırdak alındığı vakalar karşımıza çıkabiliyor. Bu durumda da burun için gerekli olan kıkırdağı hastanın yüne kendi vücudundan ancak farklı bir bölgeden, kulaktan ya da kaburgadan alıyoruz. Kaburgadan kıkırdak alınması kulağa biraz ürkütücü gelse de hastalarımızın içi rahat etsin. Bugün sahip olduğumuz ileri cerrahi yöntemlerden biri olan Piezo Tekniği sayesinde eski tekniklere göre çok daha konforlu ve kolay şekilde kıkırdak parçası alınabilmektedir. Kıkırdak alınan bölge fazladan bir iyileşme süresine ihtiyaç duymaz. Kaburgadan kıkırdak alımı sonrasında bölgedeki dikişler yaklaşık bir hafta kadar sonra alınır ve kesi yapılan yer silik bir şekilde iyileşerek ardında beyaz, belli belirsiz bir çizgi şeklinde iz bırakır.

Burun içi kıkırdaklar ya da kendi vücudumuzdan alınan kıkırdaklar dışında burun ameliyatında kullanılacak hiçbir yabancı madde yoktur. Çünkü vücudumuz çok titiz ve acımasız. Yabancı maddeleri içinde barındırmıyor, hatta kendi anne babanızdan, sevdiklerinizden bile kıkırdak almanıza izin vermiyor. Hatırlasanıza böbrek nakli için bekleyen onca insan neden kolayca sevdiklerinden böbrek alamıyor, çünkü doku uyumu çok önemli.

Estetik burun ameliyatlarını da bir inşaat gibi düşünebilirsiniz. Kendi ham maddelerinizi kullanmakla sınırlı olduğunuz bir inşaat. Yani aslında malzeme neyse, ürün de o oluyor. O yüzden her burun ameliyatı aynı başarıya ulaşmıyor.

Sizi üzmek istemem ama bir önemli bilgi daha paylaşayım. Kendi vücudumuzdan çıktığı halde doku uyumsuzluk riski sıfır olsa dahi, burun kıkırdaklarımız yeni yerlerinde bazen mutlu olmayabilirler. Transfer edilen kıkırdak yeni yerinde beslenme sorunu yaşayabilir ve küçülebilir, eğrilebilir hatta yok bile olabilirler. Vücuttan çıkarılan kıkırdakların ameliyat sırasında çeşitli işlemler görmesi (kesilmesi, tıraşlanması, ezilmesi, parçalara ayrılması) ise yaşayabilirliklerini daha da azaltmaktadır.

İşte bu konu çok önemli

Bu bilgileri okuduktan sonra “Ya benim burnumdaki kıkırdaklar da ameliyattan sonra bir gün ölürse’’ diye korkmayın. Bu konuda ben de dahil olmak üzere bilim insanları çok fazla sayıda çalışma yapıyoruz. Türk hekimleri birçok konuda olduğu gibi burun ameliyatlarında da tüm dünyaya öncülük yapmakta. Bu konuda birçok çalışma yapıldı, ve araştırmalar her geçen gün derinleşerek de devam ediyor. Artık hangi işlemden geçirilen kıkırdakların daha fazla sağ kalma şansı olduğunu biliyoruz. Böylece burun ameliyatlarının hastalara olumsuz sürpriz yaşatma şansını da minimuma indiriyoruz.

Not: Kıkırdaklar üzerinde yaptığım ve Türkiye’de en başarılı bilimsel çalışma ödüllerinden birini de aldığım bu bilimsel çalışma, dünyanın en saygın bilim dergilerinde yayınlandı.

Burundaki kıkırdak yapısı hakkında daha detaylı bilgi almak ister misiniz? Hemen >> gurkankayabasoglu.com/vucudumuz-kendi-kikirdak-fabrikamiz bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.

Yazımıza oy verir misiniz?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 Oy verildi, Ortalama: 4,83)

Doç.Dr. Gürkan Kayabaşoğlu’ndan Bilgi Alın

Recent Posts

Görüşleriniz bizim için değerlidir...

Start typing and press Enter to search

Fotoğraf Analizi

    ×
    Randevu Al


      ×
      Doktorumuza Sorun

        ×
        Photo

          ×
          Appointment


            ×
            Ask Question

              ×
              Vereinbaren Sie einen Termin


                ×
                Stellen Sie eine Frage

                  ×
                  Fotoanalyse

                    ×
                    koyu-renkli-gozaltilarina-etkili-cozumler

                    Messenger

                    Ask a Doctor

                    WhatsApp

                    Şimdi Ara